Anna-Kaisa Ant-Wuorinen: Autokulta

 
Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, kuva_ Jussi Tiainen.jpg
 


Anna-Kaisa Ant-Wuorinen
 (s. 1957) on somerolainen kuvanveistäjä, joka myös valokuvaa ja tekee videotaidetta. Veistosten ja ympäristötaideteosten materiaaleina Ant-Wuorinen käyttää useimmiten teollisesti valmistettuja arkisia tuotteita.

Autokulta

Sculpture Expanded -projektissaan Ant-Wuorinen muokkaa autosta taideteoksen.

Teospaikat:

17.5.–8.6 Ajurinaukio
8.6.–6.7. Kahvila Kampela
6.7.–4.8. Esplanadin puisto
4.8.–23.8. Töölönlahdenkatu
23.8.–15.9. Kauppakeskus Kaari

 
SE6066.jpg
SE6074.jpg

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen_ Autokulta, kuva Jussi Tiainen.jpg
SE7250.jpg

Pia Sirén: Julkiset rakennustyöt

Pia Sirén_ Kampin maisema, kuva Jussi Tiainen.jpg
 

Pia Sirén (s. 1982) on kuvataiteilija, joka rakentaa suurikokoisia tilateoksia rakennusmateriaaleista. Teoksissa telineistä ja pressuista muodostuu luontoa ja maisemia; vuoristoja, kasvillisuutta, ja metsiä. Teoksissa rakentuu keinotekoista luontoa ja tilapäistä tee-se- itse-maisemaa. Siréniä kiinnostaa maisemaan liittyvät käsitykset ja rakenteet, tilan kokemuksellisuus ja kokonaisvaltainen haltuunotto, ja materiaalien luova väärinkäyttö.

Sirénin teoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä mm. Rakennustyöt Forum Boxissa 2018, Backdrop Muu Kaapeli galleriassa 2016, Evergreen Vess Galleryssä Kööpenhaminassa 2015, ja ryhmänäyttelyissä mm. AroS Triennaali Aarhusissa, Uppsalan Taidemuseossa, Varbergin Taidehallissa, MACRO Testaccio museossa Roomassa, Helsingin Taidehallissa, Mäntän Kuvataideviikoilla, ja Wäinö Aaltosen Museossa.

Sirénille myönnettiin vuonna 2013 Maecenas Killan Nuoren Taiteilijan -palkinto. Sirén on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2008 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012.

Julkiset rakennustyöt

Helsinkiin ilmestyy työmaita, joissa rakennetaan luontoa. Kyse on tilallisesta teosta, juuri tiettyyn sijaintiin suunnitellusta kaupunkitilan muutostyöstä. Teoksissa käytettävät rakennustyömaan materiaalit: telineet, huomio-aidat, vanerit, pressut ja muovit, viestittävät muutoksesta ja liikkeestä olemalla oma itsensä. Syntyy tilapäisiä fragmentteja metsästä, keinotekoista kasvillisuutta, ja häviäviä illuusioita maisemasta.

Teospaikat:

17.5.–13.6. Malminkartanonaukio
20.6.–15.8. Mauno Koiviston aukio, Kamppi
20.8.–15.9. Keskustakirjasto Oodi

 
Pia Sirén_ Malminkartanon metsä, kuva_ Jussi Tiainen (2).jpg
Pia Sirén_ Malminkartanon metsä, kuva_ Jussi Tiainen (1).jpg

SE7157.jpg

Shoji Kato: Reaching 

Shoji Kato_ Reaching 17.5., kuva_ Jussi Tiainen.jpg
 

Shoji Kato tutkii töissään kuinka ihmiset tuottavat ja ylläpitävät tiloja. Katon taiteellinen tutkimus Place of Geometry (2015) käsittelee visioiden, konseptien, tekojen, materian, teknologian ja tilapäisyyden välisiä suhteita geometristen mallien avulla. Hänen teoksiaan on esitetty kansainvälisesti ja hankittu useisiin yksityiskokoelmiin.

Shoji Kato on Helsingissä asuva Japanista lähtöisin oleva kuvataiteilija. Hän on opiskellut Purchase Collegessa New Yorkissa, Amsterdamin taideyliopistossa ja Helsingin kuvataideakatemiassa.

Teos

Adrenaliini + graniitti
Niche ja kontakti ja leviäminen

Sosiaalinen veistoksen omainen projekti, joka tapahtuu vain rajoitettuina aikoina kesän 2019 aikana.

 
SE6030.jpg

SE7564.jpg
SE7568.jpg

Forest Camp: Kakutus

SE7296.jpg
 

Kuvataiteilijaryhmä Forest Camp aloitti toimintansa vuonna 1998 Punkaharjulla. Forest Campin taiteellisen voimavaran muodostaa ajatusten vapaa pallottelu, joka kumpuaa jokapäiväisen elämän ja taiteen välisistä yhteyksistä. Ryhmän tuotanto koostuu interventioista, paikkasidonnaisista installaatioista ja taiteen olemusta luotaavista teoksista ja tapahtumista. Forest Campin strategian muodostaa osin improvisaatioon perustuva anonyymi kollektivismi.

Osana Sculpture Expanded -hanketta ryhmä toteuttaa kesän aikana Kakutus-intervention Helsingin uimarannoilla. Interventio on aiemmin toteutettu muun muassa Mohnin saarella, Jurmalassa, Punkaharjulla, Madridissa, Acciarolessa, New Yorkissa ja Cheng Chaun saarella.

Teospaikat:

11.6. Hietaniemen uimaranta
5.8. Vuosaaren Aurinkolahden uimaranta

 

SE7300.jpg
SE7324.jpg

 Pagan: Chrysalis

Pagan-Chrysalis.png
 


Pagan
 on monialainen luovan toiminnan ryhmä, jolla on pitkä kokemus teknologian, vuorovaikutussuunnittelun, elokuvan ja pelisuunnittelun aloilta. Pagan tuottaa installaatioita vuorovaikutteisen median keinoin julkiseen tilaan. Ryhmän yhdistävänä voimana kytee jatkuva kokeilun ilo ja tarpeettoman vilkas mielikuvitus. Paganin muodostavat kemiöläiset Daniel Blackburn, Lisa Roberts ja Tuomo Tammenpää.

Chrysalis
Chrysalis on maanalainen olio, joka reagoi säteilemällä erilaisiin ympäristön ärsykkeisiin. Chrysalista pääsee tutkimaan erillisen AR appin kautta Esplanadin puistossa sekä Malminkartanonhuipulla koko näyttelyn ajan. Lataa app osoitteesta: http://pagan.fi/chrysalis/

Teospaikat:

17.5.–15.9.2019 Esplanadin puisto: Runebergin patsas
17.5.–15.9.2019 Malminkartanonhuippu

 
20190516_135648.jpg
Screenshot_20190515-192019_Chrysalis.jpg
chrysalis.png

 Riikka Puronen: Eau de Sculpture

Riikka Puronen_ Eau de Sculpture, kuva_ Jussi Tiainen.jpg
 

Riikka Puronen

Kehollisuus ja tuoksut ovat aina olleet yksi keskeinen osa kuvanveistoa. Taidekoulussa tuoksui vielä 90-luvulla aivan erityiselle: tupakalle, öljyvärille, kahville ja likaisille työvaatteille — muistan vieläkin yhdistelmän. Tuoksu herättää muistoja ja palauttaa asioita mieleen. Helsingin bussiasemalla sijaitsi samaan aikaan vuonna 1992 Parfyymiautomaatti, joka toimi 20 pennin kolikolla, en muista sen tuoksua. 

Eau de Sculpture 

Sitruuna on perinteinen metallin pintakäsittelyaine. Legendan mukaan pronssiesine voidaan patinoida 100-vuotta vanhaksi kaivamalla se maahan sitruunoiden kanssa. Paikassa 60°05′29.0″N, 025°07′50.5″E testaamme tarinan todenpitävyyttä. Maan alla metalli kypsyy sitruunoiden kera. Alla olevissa paikoissa voit parfymoida itsesi matkaa varten!

17.5.-9.6. Allas Sea Pool
1.7.-15.8.  Keskuskirjasto Oodi
15.8.-15.9. Tuomiokirkko

Lisätietoja Instagram: eau_de_sculpture

 
Riikka Puronen_ Eau de Sculpture, kuva_ Jussi Tiainen (1).jpg
SE7597.jpg

SE7166.jpg

Andy Best & Merja Puustinen: Strange Fruit 

Andy Best & Merja Puustinen_ Strange Fruit, kuva Jussi Tiainen.jpg
 

Andy Best ja Merja Puustinen ovat provakiitivisiin interventioihin galleria-, museo- ja kaupunkitilassa erikoistuneita kuva- ja mediataiteilijoita. Heidän työnsä käsittelevät usein yhteiskunnallisia teemoja fyysisellä ja leikkisällä tavalla. Ideoidensa toteutuksessa Best ja Puustinen käyttävät useita eri materiaaleja, tekniikoita ja teknologiaa.

Andy Best on kuvanveistäjä, luennoitsija ja Aalto yliopiston Yhteisen opetuksen yksikön johtaja. Merja Puustinen on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton toiminnanjohtaja ja väitöskirjatutkija Taideyliopistossa.

Strange Fruit

Strange Fruit koostuu kolmesta ilmatäytteisestä veistoksesta, jotka on suunniteltu installoitaviksi seinille, rakennusten päälle tai muihin kaupunkiympäristössä oleviin rakenteisiin. Veistosten muodot viittaavat kasveihin, joiden geneettinen rakenne on muuttunut, koska ne ovat joutuneet alttiiksi maaperän saastumiselle tai radioaktiiviselle säteilylle Tšernobylin tai Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuksien jälkeen. Veistokset kiinnittävät huomion ihmisen aiheuttamiin luonnonympäristön muutoksiin, joita kaivos- ja metsäteollisuus, saastuminen ja väestön kasvu aiheuttavat.

Veistosryhmän nimi Strange Fruit viittaa Billie Holidayn tunnetun laulun ”Strange fruit hanging from the poplar trees” lyriikkaan, jossa kerrotaan lynkatuista mustista miehistä Yhdysvaltojen Etelävaltioissa. Veistosryhmä vetää nimensä kautta yhtymäkohtia nyky-yhteiskunnan radikaaleihin sosiaalisiin ja poliittisiin ongelmiin, jotka ovat oire fragmentoituneesta kulttuuriympäristöstä. Strange Fruit -veistosryhmä on oudolla tavalla kaunis, mutta samalla uhkaava ennuste tulevasta.

Teospaikat:

17.5.–24.6.2019 Finlandia-talo
25.6.–13.8.2019 Malminkartanon monitoimitalo
14.8.–15.9.2019 Vuotalo

 
Andy Best & Merja Puustinen- Strange Fruit, kuva- Jussi Tiainen.jpg
Andy Best & Merja Puustinen- Strange Fruit3, kuva- Jussi Tiainen.jpg

SE7124.jpg
SE7714.jpg

 Timo Heino: Sokea lauma

Timo Heino_ Sokea lauma @Tapulikaupunki, kuva Jussi Tiainen.jpg
 

Timo Heino (s.1962) on kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Keskeinenteema Heinon taiteessa on materiaalisen maailman tutkiminen. Hänen huomionsa keskiössä ovat aineiden historia, identiteetti ja kiertokulku sekä tavat, joilla aineiden symbolinen merkitys ja ihmisten suhde niihin ovat muuttuneet eri aikakausina. Metaforisten ja taiteellisten ulottuvuuksien lisäksi aineellisuus on hänelle tärkeää sen sosiaalisten ja poliittisten merkitysten vuoksi. Heino valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1989 ja suoritti kuvataiteen tohtorin tutkinnon vuonna 2016.

Sokea lauma

Sokea lauma on veistosryhmä, joka muodostaa hetkellisyydessään antiteesin yhteen paikkaan pysyvästi pystytetyn, painavan veistoksen ideaalille. Lähtökohtana on mielikuva urbaaniin ympäristöön ilmestyneestä myyttisestä kulkueesta, edesmenneiden eläinten laumasta, joka kummittelee kaupunkitilassa. Teos on yhdistelmä tilapäisluonteista installaatiotaidetta, veistoseperformanssia, kaupunkitapahtumaa, mielenilmausta, karnevaalikulkuetta, kadunvaltausta ja taiteellista työmaa-aluetta.

Teospaikat:

17.5. Musiikkitalon portaat
16.6. Tapulinkaupunki, Ajurinpuisto
31.8. Aurinkolahden uimaranta / Vuosaaren venetsialaiset
7.9. Hämeentien remontti / Kurvi

 
SE6058.jpg
SE6059.jpg

SE7259.jpg

 Le Hien Minh: Divine Feminine

Le Hien Minh_ Divine Feminine, kuva Jussi Tiainen.jpg
 

Le Hien Minh (s. 1979, Hanoi, Vietnam) tutkii prosessityöskentelyn kautta muutosta, aisteja, muistoja ja materiaalisuutta. Hien Minh käyttää usein perinteistä vietnamilaista Do-paperia, jonka avulla hän luo suurikokoisia installaatioita. Hänen töissään Do-paperi toimii siltana perinteisen vietnamilaisen taiteen ja nykytaiteen, historiallisen kulttuurin ja modernin välillä.

Le Hien Minh on opiskellut perinteistä lakkamaalausta Ho Chin Minhin taideyliopistossa ja suorittanut taiteen tutkinnon Cincinnatin kuvataideakatemiassa Yhdysvalloissa. Hien Minhin töitä on esitetty merkittävimmissä museoissa ja gallerioissa Vietnamissa, Koreassa, Taiwanissa ja Yhdysvalloissa vuodesta 2003 lähtien. Hien Minh asuu Ho Chi Minh Cityssä Vietnamissa.

Helsingissä Le Hien Minh toteuttaa julkisen installaation, joka pohjaa vietnamilaiseen kansanperinteeseen liittyvään feminiinisen ikonografiaan.

Teospaikat:

17.5.–1.7.2019 Kauppakeskus REDI, katto
1.7.–14.8.2019 Ravintola Töölönranta
14.8.–15.9.2019 Allas Sea Pool

 
SE6024.jpg
SE6018.jpg

SE7173.jpg
SE7618.jpg

 Denise Ziegler: Helmiä sioille

Denise Ziegler_ Helmiä sioille, kuva_ Jussi Tiainen.jpg
 


Denise Ziegler
  on sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija ja julkisen tilan tutkija. Hän on 1997 valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Kuvataiteen tohtoriksi hän väitteli vuonna 2010 tutkimuksella Poeettisen piirteistä – kuvataiteilijan mimeettinen työskentelytapa. 2015–2017 hän oli tutkijatohtorina Pori Urban Platformilla, Aalto Yliopistossa. Projektissaan Levels of Elevation – the Sublime Experience as a Method to Address Public Space Ziegler kehitti kokeellisten interventioiden avulla menetelmää julkisen urbaanin tilan ymmärtämiselle uudesta näkökulmasta.

“Kaupunki teki minusta kuvataiteilijan. Kun olen luonnossa, esimerkiksi vuoristossa, minusta tuntuu, että voin vain olla. Ei ole tarvetta välttämättä tehdä mitään. Sen sijaan rakennetussa ympäristössä ajatukseni lähtevät liikkeelle. Rakennetussa ympäristössä on eri ihmisten eri aikoina suunnittelemia ja toteuttamia järjestelmiä ja rakenteita. Ne ovat vierivieressä ja niiden lomaan syntyy myös tiloja ja tilanteita, jotka eivät ole kenenkään varsinaisesti suunnittelemia tai tekemiä. Kaupungissa syntyy ja kaupunki mahdollistaa ristiriitaisia, yllättäviä, kauniita ja karuja tilanteita. Kokemus urbaaneista tilanteista on työskentelyni pohjana.

Taiteellisessa työssä ja tutkimuksessa pyrin sekä tilallisilla ja materiaalisilla teoksilla että sanallisesti välittämään ne seikat, jotka liittyvät elämyksen liikkeelle sysäämiseen. Minulle nämä elämykset liittyvät rakennettuun ympäristöön.

Teoksissani on useimmiten jälkiä eleistä, ihmisen toiminnasta, jostakin joka on tapahtunut. Rakennan uudelleen tilanteita, jotka viittaavat inhimilliseen toimintaan tai arkisiin asioihin, kuten huonekasveihin tai piha-aitoihin. Siirrän nämä asiat uuteen kontekstiin, mikä tuo teoksiin ristiriitaisia, ironisia ja poeettisia, joskus myös koomisia tai tautologisia piirteitä.”

Helmiä sioille

Helmiä sioille -teoksen lähtökohta on joka vuosi toistuva tilanne: keväällä kun aurinko lämmittää rakennusten seiniä voi käydä niin, että sadevesisyöksytorvissa jäätynyt vesi yhtäkkiä irtoa ja putoa putkia pitkin jalkakäytävälle. Tapahtumaa seuraa äkkinäinen kova ääni. Tapahtuman yhteydessä jää hajoa palasiksi ja levittäytyy jalkakäytävälle. Siellä jääpalat kimaltelevat kevätauringossa.

Helmiä sioille -teoksessa rakennan tämän tilanteen uudelleen kuvataiteellisin keinoin. Siirrän tämän yllättävän tapahtuman erilaiseen kontekstiin - jäähallin, ravintolan ja kirkon yhteyteen - ja eri vuodenaikaan.

Teoksen nimi “Helmiä sioille” tulee raamatusta. “Älkää antako koirille sitä, mikä on pyhää, älkääkä heittäkö helmiänne sikojenne eteen, etteivät ne tallaa niitä jalkoihinsa ja käy teidän kimppuunne ja raatele teitä” (Matteus 7:6) -sitaatin on useimmiten tulkittu tarkoittavan, ettei kannattaa tarjota jotain arvokasta tai hyvää jollekin, joka ei pysty sitä arvostamaan. Teoksen nimellä kysynkin: kuka päättää mikä on julkisessa tilassa arvokasta ja kuka säilyttää tai omistaa tiedon julkisesta tilasta?

Teospaikat:

17.5.–30.6.2019 Ravintola Töölönranta
2.7.–8.8.2019 Tuomiokirkko
10.8.–15.9.2019 Kaarelan jäähalli

 
Denise Ziegler_ Helmiä sioille, kuva_ Jussi Tiainen(1).jpg
SE7181.jpg