Sculpture Expanded

SE_nettisivut_banneri_3.png
 
 

Suomen Kuvanveistäjäliitto toteuttaa kesällä 2019 Helsingin kaupunkikuvaa haltuun ottavan julkisen taiteen näyttelyhankkeen Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio.

Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen julkisen taiteen näyttely valtaa Helsingin 17.5.–15.9.2019 ja tuo uudella tavalla taiteen osaksi katuelämää ja arkea. Hankkeen tavoittena on nostaa esiin erilaisia näkökulmia taiteeseen, laajentaa käsitystä nykykuvanveistosta ja hälventää taiteidenvälisiä raja-aitoja.

Kansainvälinen jury valitsi 140 hakemuksen joukosta kymmenen taiteilijaa toteuttamaan teoksen Liikkuvaan laboratorioon: taiteilijapari Andy Best ja Merja Puustinen ja taiteilijaryhmät Forest Camp ja Pagan, sekä taiteilijat Anna-Kaisa Ant-WuorinenTimo HeinoShoji KatoLe Hien Minh (Vietnam), Riikka PuronenPia Sirén ja Denise Ziegler. Avoimeen teoshakuun tuli 40 ehdotusta ulkomailta ja loput Suomessa asuvilta taiteilijoilta ja työryhmiltä.

Sculpture Expanded tuo Helsingin kaupunkikuvaan tilapäistä julkista taidetta. Teokset ja niiden liikutteluun liittyvät tapahtumat tuovat iloa jo sellaisenaan ja lisäksi näyttelytapahtuma tarjoaa kaupunkilaisille uusia näkökulmia omaan ympäristöönsä. Toisella tasolla näyttelytapahtuma nostaa esiin nykykuvanveiston monimuotoisuuden.

Liikkuvassa laboratoriossa teokset vaihtavat paikkaa useita kertoja näyttelytapahtuman aikana touko– syyskuussa 2019 ja yleisön kokemuksia taideteoksista kerätään läpi koko kesän. Keskustan lisäksi Sculpture Expanded näyttely levittäytyy Tapulikaupungin, Vuosaaren ja Malminkartanon ympäristöön. Sijoituspaikat valitaan yhteistyössä taiteilijoiden ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön toimialojen kanssa.

Tapahtuma on ainutlaatuinen kolmiulotteisen, tilapäisen julkisen taiteen näyttelyprojekti Helsingissä. Se pyrkii nostamaan myös Helsingin profiilia kuvataidekaupunkina. Helsingin taidemuseo HAM ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala toimivat hankkeen yhteistyökumppanina.

Hanke on saanut Suomen Kulttuurirahastoston Taide toiseen -apurahan.