Andy Best & Merja Puustinen: Strange Fruit 

Andy Best & Merja Puustinen_ Strange Fruit, kuva Jussi Tiainen.jpg
 

Andy Best ja Merja Puustinen ovat provakiitivisiin interventioihin galleria-, museo- ja kaupunkitilassa erikoistuneita kuva- ja mediataiteilijoita. Heidän työnsä käsittelevät usein yhteiskunnallisia teemoja fyysisellä ja leikkisällä tavalla. Ideoidensa toteutuksessa Best ja Puustinen käyttävät useita eri materiaaleja, tekniikoita ja teknologiaa.

Andy Best on kuvanveistäjä, luennoitsija ja Aalto yliopiston Yhteisen opetuksen yksikön johtaja. Merja Puustinen on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton toiminnanjohtaja ja väitöskirjatutkija Taideyliopistossa.

Strange Fruit

Strange Fruit koostuu kolmesta ilmatäytteisestä veistoksesta, jotka on suunniteltu installoitaviksi seinille, rakennusten päälle tai muihin kaupunkiympäristössä oleviin rakenteisiin. Veistosten muodot viittaavat kasveihin, joiden geneettinen rakenne on muuttunut, koska ne ovat joutuneet alttiiksi maaperän saastumiselle tai radioaktiiviselle säteilylle Tšernobylin tai Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuksien jälkeen. Veistokset kiinnittävät huomion ihmisen aiheuttamiin luonnonympäristön muutoksiin, joita kaivos- ja metsäteollisuus, saastuminen ja väestön kasvu aiheuttavat.

Veistosryhmän nimi Strange Fruit viittaa Billie Holidayn tunnetun laulun ”Strange fruit hanging from the poplar trees” lyriikkaan, jossa kerrotaan lynkatuista mustista miehistä Yhdysvaltojen Etelävaltioissa. Veistosryhmä vetää nimensä kautta yhtymäkohtia nyky-yhteiskunnan radikaaleihin sosiaalisiin ja poliittisiin ongelmiin, jotka ovat oire fragmentoituneesta kulttuuriympäristöstä. Strange Fruit -veistosryhmä on oudolla tavalla kaunis, mutta samalla uhkaava ennuste tulevasta.

Teospaikat:

17.5.–24.6.2019 Finlandia-talo
25.6.–13.8.2019 Malminkartanon monitoimitalo
14.8.–15.9.2019 Vuotalo

 
Andy Best & Merja Puustinen- Strange Fruit, kuva- Jussi Tiainen.jpg
Andy Best & Merja Puustinen- Strange Fruit3, kuva- Jussi Tiainen.jpg

SE7124.jpg
SE7714.jpg